Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (3)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Марчишин C$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 4
Представлено документи з 1 до 4
1.

Марчишин C. М. 
Елементний склад збору антиалергійного [Електронний ресурс] / C. М. Марчишин, С. С. Козачок, А. П. Красноперова // Український біофармацевтичний журнал. - 2013. - № 1. - С. 63-66. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ubfj_2013_1_15
Попередній перегляд:   Завантажити - 185.92 Kb    Зміст випуску     Цитування
2.

Дахим І. С. 
Хімічний склад трави стокроток багаторічних (bellis perennis l.) [Електронний ресурс] / І. С. Дахим, C. М. Марчишин // Здобутки клінічної i експериментальної медицини. - 2014. - № 1. - С. 35-38. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Zkem_2014_1_10
Попередній перегляд:   Завантажити - 235.54 Kb    Зміст випуску     Цитування
3.

Марчишин C. М. 
Дослідження дубильних речовин у траві та бульбах смикавця їстівного (чуфи) (Cyperus esculentus L.) методом ВЕРХ [Електронний ресурс] / C. М. Марчишин, Л. І. Будняк, І. М. Івасюк // Актуальні питання фармацевтичної і медичної науки та практики. - 2020. - Т. 13, № 2. - С. 225-229. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/apfimntp_2020_13_2_11
Цель работы - установление качественного состава и определения количественного содержания индивидуальных компонентов дубильных веществ в траве и клубнях сыти съедобной (чуфы) (Cyperus esculentus L.) методом ВЭЖХ. Объекты исследований - сыти съедобной клубни и трава. Сырье заготавливали на опытных участках отдела новых культур Национального ботанического сада имени Н. Н. Гришко НАН Украины (г. Киев) в 2018 г. Качественный состав и количественное содержание компонентов дубильных веществ определяли методом высокоэффективной жидкостной хроматографии (ВЭЖХ). В траве и клубнях сыти съедобной методом ВЭЖХ установлено наличие 7 компонентов дубильных веществ. Среди индивидуальных компонентов дубильных веществ в траве и клубнях сыти съедобной преобладают галокатехин и эпигаллокатехин. В траве сыти съедобной установлено наименьшее содержание кислоты эллаговой - 0,05 %. В клубнях сыти съедобной среди индивидуальных компонентов дубильных веществ установлено незначительное количество кислоты галловой, эллаговой и катехина - по 0,1 %. Выводы: впервые методом ВЭЖХ исследован качественный состав и установлено количественное содержание индивидуальных компонентов дубильных веществ в траве и клубнях сыти съедобной. Установлено, что исследуемые виды сырья содержат свободные кислоты (галловую и эллаговую), компоненты конденсированных дубильных веществ (катехин, галлокатехин, эпикатехин, эпигаллокатехин, эпикатехин галат). Среди индивидуальных компонентов дубильных веществ преобладали галлокатехин и эпигаллокатехин, содержание которых в траве составило 2,19 и 1,06 %, в клубнях 0,38 и 0,10 % соответственно. Галлокатехин и эпигаллокатехин можно рекомендовать для стандартизации сырья сыти съедобной. Результаты свидетельствуют о перспективности дальнейших исследований биологически активных веществ травы и клубней сыти съедобной.
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.749 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
4.

Марчишин C. М. 
Дослідження гострої токсичності сухих екстрактів смикавця їстівного (чуфи) трави та бульб [Електронний ресурс] / C. М. Марчишин, Л. В. Слободянюк, І. М. Івасюк // Актуальні питання фармацевтичної і медичної науки та практики. - 2021. - Т. 14, № 1. - С. 64-67. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/apfimntp_2021_14_1_12
Мета роботи ‒ вивчення гострої токсичності сухих екстрактів, одержаних зі смикавця їстівного трави та бульб. Об’єкт для досліджень – сухі екстракти, одержані зі смикавця їстівного (чуфи) трави та бульб. Гостру токсичність сухих екстрактів, отриманих зі смикавця їстівного трави та бульб, досліджували за методом В. Б. Прозоровського на 42 білих нелінійних мишах обох статей масою 21–25 г. Тварин поділили на групи по 3 самці та 3 самки в кожній. Екстракти, що досліджували, вводили одноразово внутрішньочеревинно в дозах 1000 мг/кг, 3000 мг/кг і 5000 мг/кг мг/кг. Спостерігали за тваринами протягом 14 днів. Одноразове внутрішньочеревинне введення сухих екстрактів зі смикавця їстівного трави та бульб у дозах 1000 мг/кг, 3000 мг/кг і 5000 мг/кг не вплинуло на динаміку маси тіла мишей порівняно з контролем. Дослідні та контрольні тварини набирали вагу відповідно до фізіологічної норми. Під час зовнішнього огляду тварин не виявили ознаки патологічних змін їхнього стану: шерсть і покриви шкіри чисті, підшкірний шар жирової тканини виражений помірно, ушкоджень, запальних уражень на слизових оболонках та шкірі не було. Візуальне оцінювання стану внутрішніх органів також не виявило ознаки патологічних змін. За результатами визначення гострої токсичності сухі екстракти, одержані зі смикавця їстівного трави та бульб, за класифікацією К. К. Сидорова можна визначити у VI клас токсичності – практично нешкідливі речовини, ЛД50 >5000 мг/кг.
Попередній перегляд:   Завантажити - 933.701 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського